Web Hosting

Web Hosting Nedir ve Ne Amaçla Hosting Kullanılır?

Web Hosting Nedir?

Web hosting hizmeti, web sitenizi veya web uygulamanızı internette yayınlayabilmenizi sağlayan online bir hizmettir. Bir hosting hizmetine kayıt olduğunuzda, basit olarak web sitenizin düzgün şekilde çalışabilmesi için gerekli dosya ve verileri depolayabileceğiniz bir sunucu üzerinde alan kiralamış olursunuz.

Sunucu ise, web sitenizi görmek isteyen herkese sürekli olan görünebilmesi için kesintisiz şekilde çalışan somut bir bilgisayardır. Hosting sağlayıcınız sunucuyu açık ve çalışır tutarak, zararlı saldırılardan koruma ve içeriğinizi (metinler, görseller, dosyalar) sunucudan ziyaretçilerinizin tarayıcılarına aktarmakla görevlidir.

Web Hosting ise kendi içinde şu şekilde sınıflanır;

  • Paylaşımlı Hosting
  • VPS Hosting
  • Cloud Hosting
  • WordPress Hosting
  • Dedicated Server Hosting

Türkiye’de en tercih edilen hosting sınıfı ise Paylaşımlı Hosting‘dir. Son zamanlarda ise kullanım amacına uygunluğundan kaynaklı olarak WordPress Hosting sık kullanılan hosting sınıfı arasındadır.

Hosting Ne Şekilde Çalışır?

Yeni bir web sitesi açmaya karar verdiğinizde, size sunucu alanı sağlayabilecek bir hosting şirketi bulmanız gerekir. Hosting sağlayıcınız tüm dosyalarınızı, içeriğinizi ve veritabanlarınızı sunucuda depolar. Ne zaman birisi alan adınızı kullandıkları tarayıcının adres çubuğuna girse, hosting sağlayıcınız talebi yerine getirmek için gerekli dosyaları transfer eder. Tabi bu transferin gerçekleşebilmesi için öncelikle hosting hesabının bağlı olduğu alan adını İP yönlendirmesi ile veya Name Server yönlendirmesi ile birbirine bağlamanız gerekmektedir. Bir hosting planı satın alırken, ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek özelliklere sahip olmasına dikkat etmelisiniz.

Açıkçası, site yönetimi ve bakımı açısından gündelik görevleri yerine getirebilmeniz için herhangi programlama bilgisine sahip olmanız gerekmiyor. Hosting hesapları, web sitenizi her açıdan yönetebileceğiniz grafiksel kullanıcı arayüzleriyle birlikte gelmektedir. Örneğin, sunucuya HTML ve diğer dosyaları yükleyebilir, WordPress gibi içerik yönetim sistemleri kurabilir, veritabanınıza erişebilir ve sitenizin yedeklerini oluşturabilirsiniz.

Bir çok hosting firması tarafından kullanılan yönetim panelleri ise cPanel veya Plesk panel olarak tercih edilir. Ancak bazı hosting firmaları ise kullanımı kolaylaştırmak açısından kendi arayüz tasarımlarını oluşturmuşlardır.

Web siteniz için bir sunucu alanı sağlamanın yanında, hosting sağlayıcıları aynı zamanda web site yönetimiyle ilgili hizmetler de sunabilir, örneğin:

  • SSL sertifikaları (https:// protokolünü kullanan güvenli siteler için)
  • E-Posta hosting
  • Sayfa kurucular
  • Geliştirici araçları
  • Otomatik web site yedekleme
  • Tek tık yazılım kurulumu (örneğin WordPress)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu