HTML

HTML – Temel Kavramlar

HTML – Temel Kavramlar

HTML derslerine başlamadan önce ilk olarak temel kavramları öğrenmemiz bizim için ileri seviyede kolaylık sağlar. Bilinmesi gereken Temel Kavramlar şu şekildedir;

  • HTTP: Açılımı Hyper Text Transfer Protocol yani Hiper Metin Transfer Protokolü‘dür. HTTP protokolü ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlar ve istemci (PC) ile sunucu (server) arasındaki alışveriş kurallarını belirler.
  • WWW: Açılımı World Wide Web yani Dünya Çapında Ağ‘dır. İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir.
  • FTP: Açılımı File Transfer Protocol yani Dosya Transfer Protokolü‘dür. Bu sayede kendi bilgisayarımızda ki dosyaları sunucumuza göndermemizi sağlayan bir yapıdır.
  • Domain: Türkçe karşılığı Alan Adı‘dır. Temeli İP adresinden oluşur ve alan adı olarak bildiğimiz https://wmpaylasim.com arka planda bizi İP adresine yönlendirerek erişim sağlamamızı kolaylaştırır.
  • Hosting: Türkçe karşılığı Sunucu‘dur. Alan adının aktifliğini koruması için bir sunucuya bağlı olması gerekir. Bu sunucuda ise internete bağlı olduğu takdirde alan adımıza erişim sağlanır. Aynı zamanda hazırladığımız tasarımlar ve sitede kullandığımız .html ve .php gibi dosyalar bu sunucunun ilgili dizinde bulunarak kullanıcıya sunulur.
  • W3C: Açılımı World Wide Web Consortium yani Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu‘dur. MIT ve CERN bünyesinde kurulmuş olan uluslararası Dünya Çapında Ağ standartlarını belirleyen örgüttür.

Bilinmesi gereken temel kavramlar bu şekildedir. Ek olarak aşağıdaki görsel ile bir web sayfasının açılma aşamasını inceleyebilirsiniz.

web-sayfasi-goruntulenme

Resimdeki web sayfasının açılma aşamasını açıklamamız gerekirse, şu şekilde açıklayabiliriz;

  1. Kullanıcı tarayıcıya bağlanmak istediği alan adının yazar
  2. Tarayıcı girilen alan adının bulunduğu sunucu ile bağlantı kurar
  3. Sunucu, tarayıcıya içeriğinde bulunan dosyaları yollar
  4. Tarayıcı dosyaları okuyarak sayfayı kullanıcıya gösterir

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu